Šta stranci vole u Beogradu?

Tokom protekle dve godine znatno je povećan broj inostranih turista koji posećuju Srbiju, a preko 50% njih dolazi da obiđe Beograd. Uglavnom su to:

  • poslovni ljudi
  • turisti iz regiona
  • mladi na proputovanju kroz Evropu
  • putnici sa kruzera na krstarenju Dunavom

 

Stranci u Beogradu


Razni su motivi njihovih putovanja, kao i očekivanja od destinacije koju posećuju. No, prema istraživanjima koje sprovodi Turistička organizacija Beograda, zajedničko svima njima je da im Beograd najviše dopada pre svega zbog svoje istorije i mnogih građevina i znamenitosti koje se u njemu mogu obići. Zatim, tu su nezaobilazni srpski gastronomski specijaliteti, po povoljnim cenama. Odgovaraju im i cene smeštaja u našem gradu, posebno apartmanski smeštaj koji se može naći na dan-dva ili duže. Kad se na sve to dodaju ljubazni Beograđani i šarmantne Beograđanke, mora se priznati da imamo potencijal koji treba razviti i iskoristiti.


Bogata istorija Beograda


Istorijski obilazak Beograda za strance obično počinje na Kalemegdanu. Uživaju u obilasku tvrđave, slušanju njenih priča, i otkrivanju tajni kao što su lagumi. Vremeplov se nastavlja kroz Knez Mihajlovu ulicu, sve do boemske Skadarlije. Posebno vole da borave u Beogradu u vreme novogodišnjijh i božićnih praznika. U skladu sa tim je i preporuka časopisa Lonely Planet, o tome šta nikako ne treba propustiti kada ste u našem gradu:

  • posetu Hramu Svetog Save u vreme Božića
  • tradicionalno lomljenje česnice na Terazijama
  • večeru u Skadarliji za pravoslavnu Novu godinu
  • plivanje za Bogojavljenski krst na Adi Ciganliji

 

Sta vole stranci?

 

Hrana i piće - gastronomski užitak


Pored duha starog vremena kojim odiše, Skadarlija nudi putnicima-namernicima i uživanje u tradicionalnoj srpskoj kuhinji. U restoranima je bogata ponuda domaćih jela, od proje, kajmaka i pršute, preko domaćih čorbica, do nezaobilaznih ćevapa i Karađorđeve šnicle. Ipak, ono što na strane turiste ostavlja najveći utisak, svakako su sarma i ajvar. O tome će pričati prijateljima i rođacima kada se vrate kući.

 

Srpska jela

 

Mada prosečnom srpskom potrošaču ne izgleda tako, turisti koji dolaze iz inostranstva slažu se da su cene kod nas zaista pristupačne. Bilo da se hrane u restoranima, ili su na proputovanju sa rancem na leđima i obilaze kioske sa brzom hranom. Nisu im previsoke ni cene pića po restoranima i kafićima. Zato rado izlaze i uživaju u noćnom provodu. Najzanimljiviji su im svakako splavovi na Dunavu i Savi, složni su u oceni da je to iskustvo koje ne treba propustiti.


Beograd za strance

 

Pristupačan smeštaj i ljubazni domaćini


Pored hrane i pića, i cena smeštaja u Beogradu odgovara gostima iz inostranstva. Posebno kada je u pitanju apartmanski smeštaj, gde na dobrim gradskim lokacijama imaju na raspolaganju luksuzno opremljene stanove. Apartmani se iznajmljuju i na duži i na kraći period, i pružaju gostima koji u njima borave komfor i udobnost, kao što i dolikuje smeštaju u jednoj od evropskih metropola.

 

Beograd

Ipak, turisti iz drugih zemalja ne bi Beograd opisivali kao grad pun topline, šarma i dobre energije, da ljudi koji u njemu žive nisu takvi. Sviđa im se što su prolaznici uvek spremni da odgovore na pitanja ili priskoče u pomoć. Umeju da uživaju u dobrom provodu, da se opuste uz muziku i pesmu, i naprave atmosferu koja će svakom turisti ostati u sećanju.

Tagovi (ključne reči)